KongresOrt2022

U organizaciji Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine (UOTBIH ), sinoć je na Jahorini otvoren 3. Kongres ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem .
Pozitivna iskustva učesnika sa prethodnih kongresa, bila su dobar razlog da se i ovaj put na poziv organizatora odazovu ortopedi i traumatolozi iz cijele zemlje i regiona (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Sj. Makedonija, EU, SAD).
Kongres ima rekordan broj učesnika , više od 400, a prijavljenih radova je više od 200 , koji će za vrijeme ovog trodnevnog kongresa biti prezentirani u dvije sale i preko on-line platforme.
Naglasak je dat onim temama koje je Predsjedništvo Udruženja ocijenilo posebno korisnim: Dječija ortopedija, Sportska medicina, Artroskopija koljena, ramena i kuka, Regenerativna medicina, Spinalna hirurgija, Artroplastika kuka, koljena i ramena, Stopalo, Šaka, Povrede nadlaktice i podlaktice, te natkoljenice i potkoljenice, Tumori i infekcije, Bazična istraživanja, Anestezija, Terapija bola, Rehabilitacija, Komplikacije u ortopediji, Sestinska sesija, Ortopedija u Covidu, Prikazi slučajeva, te sesija o Bolnom ramenu koja je organizovana u saradnji sa Evropskom federacijom ortopedskih udruženja EFORT-om.
Predsjednik UOTBIH i Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Prof. dr Slavko Manojlović i Predsjednik Naučnog odbora Kongresa Prof. dr Mirza Bišćević su za vrijeme svog pozdravnog govora istakli da je život u osnovi starenje, koje ljekari produžavaju i olakšavaju svojim uspješnim radom. U toj stalnoj trci mijenjaju se očekivanja pacijenta, čak se i mijenja patologija u populaciji. Jedino princip odgovora na te promijene ostaje isti – stalno podizati kvalitetu usluge koju pružamo našim pacijentima i poboljšavanje njihovog zdravlja. Svi učesnici kongresa su duboko svjesni da davno stečena znanja i tehnike vremenom zastarijevaju i da moraju biti zamijenjeni novim.
Inače, danas ortopediju i traumatologiju Bosne i Hercegovine čini 5 klinika, 7 odjeljenja i 11 odsjeka, u kojima radi 150 ortopeda i traumatologa i 30 specijalizanta ortopedije.

KongresOrt2022 1

Na današnjoj sesiji, pored ostalih, predavanje je održao i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović , a govorio je o temi: Tretman loše sraslih /nesraslih prijeloma dijafuze humerusa.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI