anest29023

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, a u organizaciji ove zdravstvenu ustanove i pod pokroviteljstvom Udrzuženja za terapiju bola BiH- USABCD-a, danas i sutra se održava workshop POCUS (Point-of-Care Ultrasonography ), na kojem učestvuju ljekari iz cjele BiH i regiona kako bi stekli nova znanja i vještine iz područja ultrazvučne dijagnostike.Edukator i voditelj ovog stručnog skupa je profesor Clemens Ortner , stručnjak s međunarodnim priznanjem, univerzitetski profesor na Stanfordu i jedan od vodećih edukatora u svijetu iz područja ultrazvučne dijagnostike.

Cijenjenim predavačima i učesnicima srdačnu dobrodošlicu i sretan rad poželio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, istakavši zadovoljstvo da su se u ovoj ustanovi okupili medicinski profesionalci sa svih strana svijeta radi sticanja i razmjene znanja.

U modernoj medicini, POCUS je postao neizostavan dio standardnog pregleda,a savladavanje ovih vještina omogućava zdravstvenim profesionalcima da budu u skladu s najnovijim standardima i da poboljšaju kavlitet svoje usluge. Dvodnevni POCUS workshop je namijenjen ljekarima svih grana medicine, s posebnim naglaskom na ljekare koji se bave intenzivnom medicinom, urgentnom medicinom, anestezijom, internom medicinom i porodičnom medicinom. Očekuje se da nakon ovog intenzivnog workshop-a, pod vodstvom profesora Ortnera, svaki polaznik usvoji napredne vještine u sljedećim područjima:
-Principi ultrazvučne dijagnostike:osnove ultrazvuka, uključujući fizikalne principe i interakciju ultrazvučnih valova s tkivima,
-Kako pravilno koristiti ultrazvučni uređaj i prilagoditi postavke za dobivanje optimalnih rezultata, te kako pravilno pozicionirati sondu i koristiti različite načine skeniranja.
- Kako primijeniti POCUS u različitim kliničkim scenarijima i razviti efikasne dijagnostičke strategije za rano otkrivanje i praćenje bolesti, te kako interpretirati dobivene rezultate i postaviti preliminarnu dijagnozu.Svi učesnici će imati i praktične vježbe i simulacije i dobit će priliku da razviju svoje vještine u izvođenju ultrazvučnih pregleda i tumačenju dobivenih rezultata.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

 pneumokok simpozij poster WEB

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI