IMG 3414

U sarajevskoj Vijećnici je održana promocija kapitalne knjige iz oblasti moderne hirurgije "Hirurgija/Kirurgija , koju je napisala grupa od 16 bh. vrhunskih hirurga i 11 koautora iz cijele BiH.
Radi se o prvoj knjizi hirurgije u historiji Bosne i Hercegovine, koja sadrži 22 poglavlja i na 1.246 stranice pokriva sve oblasti hirurgije, a namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara. Eminentni stručnjaci sa pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke , udružili su svoje znanje i praksu i po ocjenama recenzenata napisali vrhunski udžbenik.
Prof. dr. Samir Delibegović, jedan od autora na promociji je rekao da je rad na knjizi trajao oko 3 godine i da će oni koji će je koristiti imati na jednom mjestu koncentrisano znanje sa puno podataka. Knjiga je pisana tako da bude moderna,pregledna ,te da lako upućuje na stvari važne studentima i specijalizantima hirurgije.U njoj su prezentirane zadnje informacije, jer je hirurgija dinamična disciplina koja se ubrzano mijenja, napreduje i modernizira,a tehnologija i robotika su osnovne karakteristike tog procesa.
U prelijepom ambijentu Vijećnice ,između ostalih, prisutnima se obratio i jedan od autora ,prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je istakao važnost ovakvog udžbenika za studente i sve one koji će se njime služiti.Posebna vrijednost knjige je u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine od koje će puno koristi imati generacije studenata.
Autorima "Hirurgije " čestitao je i rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj zahvalivši se u ime svih javnih Univerziteta što su ujedinili znanje u teškim vremenima, a za opće dobro.
Sarajevskoj promociji uz nekolicinu autora iz cijele BiH, mnoštva istaknutih ljekara su prisustvovali i Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, Draško Jeličić, ministar privrede i v.d. ministra zdravstva KS, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav i druge osobe iz javnog života.

IMG 3412

Grupu autora zaslužnih za ovaj veliki projekat čine sljedeći hirurzi: Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.
“Hirurgiju/Kirurgiju” je objavila Dobra knjiga Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a njena promocija nakon Sarajeva je planirana u Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI