20210512 115317

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Srđan Mandić, načelnik sarajevske Općine Centar danas su potpisali Memorandum o saradnji dvije institucije vezano za pilot projekat prijave novorođenčadi „eNovorođenčad“. Ovaj način prijavljivanja beba bi se trebao početi primjenjivati od avgusta ove godine. Procedura prijave i upisa djeteta u matične knjige obavljala bi se u porodilištu ,što bi roditeljima olakšalo administrativni dio posla oko prijave beba.
Projekat je pokrenut na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH , a praktično podrazumijeva izmještanje matičnog ureda iz općinskih u bolnički prostor i upisivanje podataka na licu mjesta.
Današnjem potpisivanju memoranduma u Općoj bolnici je prisustvovao i doc. dr. Dragan Ćuzulan ,koordinator za reformu javne uprave u BiH , koji je pojasnio da projekat treba da ponudi optimalno riješenje za prijavu novorođenčeta u skladu sa postojećim zakonskim osnovama .
-Projekat trenutno ne podrazumijeva izmjenu zakonske regulative, ali će dati pregled izmjene konkretnih zakonskih odredbi koje su trenutno prepreka za pružanje usluge u elektronskoj formi u potpunosti. Projekat u inicijalnoj fazi treba kroz pilot rješenje da pokaže upotrebljivost sistema, a nakon faze evaluacije i ponovne prilagodbe omogući i ponudi pretpostavke za proširenje poboljšanog sistema koji će obuhvatiti šire geografsko područije unutar FBiH- kazao je doc.dr. Ćuzulan.
Ovaj projekat se realizira kroz Program jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju-GIZ, a prve su ga prihvatile Opća bolnica i Općina Centar Sarajevo.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI