uzvusluga

Na Odsjeku za kardiologiju Opće bolnice „Prim. dr, Abdulah Nakaš“, uvedena je nova metoda pregleda pacijenata, a radi se o transezofagealnoj ehokardiografiji, odnosno ultrazvučnom pregledu srčanih struktura iz jednjaka i želuca.
Transeszofagealna ehokardiografija (TEE) je vrsta tehnike snimanja koja daje detaljnije slike stanja od standardnog transtorakalnog ultrazvuka. Za razliku od standardnog transtorakalnog ehokardiograma, echo transduktor koji stvara zvučne valove za TEE pričvršćen je na tanku cijev koja prolazi kroz usta, niz grlo u jednjak i želudac. Pošto je jednjak direktno iza srca, slike srčanih struktura i valvula su puno detaljnije od standarnog ehokardiograma. Transezofagealnim ultrazvukom srca dijagnosticira se koronarna bolest srca, kongenitalna srčana bolest, srčani udar, aneurizme aorte, endokarditis, kardiomiopatija, bolest srčanih zalistaka, ozljeda srca ili aorte, veličina srca i debljina miokarda kao i prisutnost krvnih ugrušaka u komorama srca. Eedukaciju za osoblje ovog odjela je održala profesor doktor Zorica Mladenović, sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda.
Inače u protekla tri dana na hospitalizaciju u Opću bolnicu „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ primljena su 102 pacijenata, a 134 je otpušteno iz Ustanove. Na Urgentnom centru su pregledana 262 pacijenata, od kojih su 24 primljena na bolničko liječenje. U protekla tri dana u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno je 7 beba, a u operacionim salama je urađeno 29 operacija. Najviše pregleda je bilo na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku 606, te na Odsjeku za kliničku laboratoriju 317 i Kabinetu za ortopediju 165 itd.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI