U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš” sutra će biti održana „ Prva škola regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka“. Edukaciju organizira Odjeljenje za anesteziju i intenzivnu terapiju ove zdravstvene ustanove, a predavač je dr. Ivan Keser, spec. anesteziolog.
Jednodnevna radionica je namijenjena kako početnicima, tako i onima koji to nisu, a željeli bi naučiti osnove ili dodatno unaprijediti svoje vještine u regionalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka. Cilj edukacije je da polaznici steknu osnovne vještine za izvođenje perifernih blokova gornjih i donjih ekstremiteta uz pomoć ultrazvuka. Pored teorijskih osnova, polaznici će naučiti koji su to koraci neohodni da bi implementirali servis regionalne anestezije i kako aktivno primjenjivati regionalne tehnike u svakodnevnoj praksi. Polaznici će usavršiti needle-eye koordinaciju, te na živim modelima identificirali različite sonoanatomske strukture neophodne za izođenje regionalne anestezije.
Upotreba ultrazvuka je zlatni standard u izvođenju regionalnih tehnika anestezije i analgezije. Unatoč evidentnim prednostima ultrazvučno kontrolisane regionalne anestezije kao sigurne, učinkovite i finansijski prihvatljivije tehnike, ne primjenjuje se dovoljno u svakodnevnoj praksi na našim prostorima.
Regionalna anestezija u odnosu na opštu anesteziju ima mnogobrojne prednosti kao što su: bolja analgezija, veća učinkovitost , kraća dužina hospitalizacije, ranija mobilizacija bolesnika, manja incidenca postoperativne mučnine i povraćanja, te samim tim i veće zadovoljstvo pacijenata.
Škola regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka je podržana od strane Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo i bodovana je prema Pravilniku Komore.

reganes3

Inače ,u za protekla 24 sata na hospitalizaciju u Opću bolnicu primljena su 54 pacijenta, a isti broj je otpušten iz ustanove. Na Urgentnom centru je pregledano 116 pacijenata, od kojih je 11 primljeno na bolničko liječenje.
U ovoj zdravstvenoj ustanovi jučer je bilo ukupno 1.342 pregleda, među kojima je 265 urađeno na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku, 188 Odsjeku za kliničku laboratoriju, 111 Kabinetu za ortopediju , 70 Kabinetu za akušerstvo, 64 na Odsjeku za nuklearnu medicinu , 62 Kabinetu za opću hirurgiju, 60 Kabinetu za urologiju, 50 Kabinetu za otorinolaringologiju itd.
U ovoj zdravstvenoj ustanovi jučer su rođene 3 bebe, a u operacionim salama je urađeno 25 operacija . Ukupno je pruženo 5.312 zdravstvenih usluga.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI