20230317 101108

U organizaciji Odjeljenja za radiologiju i Odjeljenja za nauku, nastavu i poboljšanje kvaliteta Opće bolnice “ Prim. dr. Abdulah Nakaš “, od 14 do 17 marta ove godine ,u ovoj zdravstvenoj ustanovi je odražana interna edukacija iz oblasti radiološke dijagnostike. Ovim povodom je održano niz predavanja u okviru sesije pod nazivom „Radiološka dijagnostika akutnih stanja u abdomenu“
Ljekari specijalisti Odjela za radiologiju su kroz osam tematskih predavanja iznijeli svoja radna iskustva ,radiološke slučajeve, aktuelne radiološke protokole, algoritme pretraga i pravila dijagnostične trijaže pacijenata .
Bol u abdomenu i zdjelici je jedan od najčešćih stanja u oblasti urgentne radiologije, a zlatno pravilo dijagnostičkog zbrinjavanja je da se sa što tačnijom, bržom, dostupnijom, neškodljivom i jednostavnijom metodom dođe do dijagnoze.S tim u vezi prezentirane su mogućnosti i prednosti svih radioloških dijagnostičkih modaliteta prema simptomima, patološkim stanjima i bolestima koji uzrokuju akutni abdomen.
Definirani su mjesto i uloga RTG snimanja, ultrazvučnog, CT i MRI skeniranja u algoritmu pretraga akutnog abdominalnog bola prema smjernicama i uputama aktuelnog radiološkog dijagnostičkog vodiča na platformi Evropskog udruženja radiologa.
Pored eksterne edukacije radiologa koja se sve češće obavlja u brojnim renomiranim centrima, interna edukacija poboljšava kvalitet rada naše ustanove.
Na ovom stručnom skupu predavači su bili :Dr. med. Muhidin Bećirević o radiološkoj dijagnostici akutnih stanja hepatoilijarnog trakta, prim. dr.sci. Lejla Alađuz o radiološkoj dijagnostika akutnih stanja pankreasa i slezene, dr.med. Dino Alić o radiološkoj dijagnostci akutnih stanja probavne cijevi , mr.sci.med. Midhat Čizmić o radiološkoj dijagnostici akutnih stanja crvuljka, dr.med. Eldina Bešlagić i dr. med. Jasna Dapčević Pašović o radiološkoj dijagnostci akutnih stanja u urologiji, dr.med. Emir Gušo o radiološkoj dijagnostici akutnih stanja vaskularne etiologije i prof. dr. sci.med. Amela Sofić o radiološoj dijagnostici akutnog pelvičnog bola.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI