Rijetke bolesti1

Svjetski dan rijetkih bolesti održava se svake godine, zadnjeg dana u februaru mjesecu. Cilj ove kampanje je skretanje pažnje javnosti na probleme s kojima se osobe oboljele od ovih bolesti susreću. Ove godine se Svjetski dan rijetkih bolesti održava pod globalnim sloganom "Pridružite nam se da bi se čuo glas o rijetkim bolestima".

Rijetke bolesti, prema definiciji Evropske unije, su one bolesti koje se javljaju kod manje 5 osoba na 10.000 stanovnika. Iako rijetke, kada se u obzir uzme njihov veliki broj (između 6.000 i 7.000 različitih dijagnoza), dolazimo do podatka da u Evropi od rijetkih bolesti boluje od 6-8 % cjelokupnog stanovništva. U Bosni i Hercegovini ne postoje zvanični statistički podaci o broju oboljelih od rijetkih bolesti. Razlozi za ovo stoje u činjenici da ne postoji odgovarajuća klasifikacija i kodifikacija, pa ih je u sistemu zdravstvene zaštite teško pratiti.

80 % rijetkih bolesti imaju genetske izvore, dok su druge rezultat infekcija (bakterijskih ili virusnih), alergija, hemijskog i radijacijskog utjecaja, a za neke se i ne zna uzrok. 50 % rijetkih bolesti se javlja već u ranom djetinjstvu.

S medicinske strane, to su najčešće hronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života i zavise o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti. Za mnoge od njih još nisu pronađeni efikasni lijekovi.

Rijetke bolesti2

Zaključak – Studija o rijetkim bolestima u BiH, Asocijacija XY, 2013.

Studija je pokazala da je u Bosni i Hercegovini kvalitet života oboljelih od rijetkih bolesti na veoma niskom nivou i da te osobe žive na margini društva. Ove osobe se susreću i sa velikim brojem problema: nedostatak odgovarajuće zdravstvene njege, nemogućnost nabavke skupih lijekova, dugogodišnje čekanje na uspostavljanje dijagnoze, slaba ili nikakva informisanost o bolesti, simptomima i načinima liječenja, socijalna isključenost i stigmatizacija, niska svijest i slaba educiranost javnosti i medicinskih stručnjaka o rijetkim bolestima i slično.
Dodatnu poteškoću stvara nerazvijena svijest i nedovoljno znanje zdravstvenih stručnjaka i opšte populacije o ovim bolestima.
Studija je pokazala da veoma važnu ulogu u životima oboljelih u BiH imaju korisnička udruženja. Posebno je važna njihova saradnja s nadležnim zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine u oblasti rijetkih bolesti, radi unapređenja pružanja podrške oboljelim i njihovim porodicama kroz informisanje, pomaganje i lobiranje u ostvarivanju prava iz djelokruga zdravstvene i socijalne zaštite.
Studija o rijetkim bolestima u BiH najbolji je pokazatelj složenosti problema sa kojima se oboljeli od rijetkih bolesti suočavaju. Samim tim se nameće potreba za sistemskim rješavanjem te problematike i to putem strategije i programa socijalne inkluzije oboljelih, koje trebaju da budu u skladu sa preporukama Evropske unije. Neki od prioriteta strategije na koje ukazuje ova studija su:

  • Unapređenje znanja i dostupnosti informacija
  • Unapređenje dijagnostike i kvalitetne zdravstvene zaštite
  • Uvođenje registra rijetkih bolesti
  • Razvoj i uvođenje referentnih centara
  • Unapređenje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite (dijagnostika, liječenje i prevencija)
  • Osiguranje dostupnosti lijekova za rijetke bolesti (uključivanje lijekova za rijetke bolesti na listu
  • lijekova koji su pokriveni zdravstvenim osiguranjem)
  • Jačanje korisničkih udruženja koja se bave rijetkim bolestima
  • Promoviranje naučnih istraživanja u oblasti rijetkih bolesti
  • Umrežavanje i saradnja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou

Brojne su socijalne posljedice i psihološka opterećenja sa kojim se suočavaju oboljeli od rijetkih bolesti. Oni su neshvaćeni, socijalno isključeni, stigmatizirani i diskriminirani. Bez obzira koji je uzrok rijetke bolesti, dijagnoza rijetke bolesti predstavlja iznimno važan faktor koji utječe na budućnost oboljele osobe i njegove porodice, što iziskuje cjeloživotnu psihosocijalnu podršku i zdravstvenu pomoć.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI