Koja je hrana najbolja za vruće ljetne dane
Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu ,kako biste smirili stvaranje „ topline“.Preporučuju se napici od svježe cijeđenog voća i povrća.Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto ,koji pomaže jetri i hladi organizam.
Budite umjereni s alkoholom. Konzumiranje alkohola tokom ljetnih vrućina može snažno pojačati stvaranje toplotne energije u našem organizmu, jer se preradom stvara velika količina energije.Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana.
Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće ,koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.
Namirnice kojima trebamo davati prednost
- slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe ( uvijek zgrizite košpice grožđa one sadrže izuzetno mnogo antioksidanata ), lubenice, dinje, šljive
- slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača, brokula i sok od paradajza ( Jedino paradajz koji je termički obrađen ima veću nutritivnu vrijednost od sirovog ).
- klice
- žitarice – ječam, inegralnariža, proizvodi od integralne žitarica
- grahorice (leća, slanutak) - trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
- proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
- sjemenke bundeve, suncokreta, lješnik, badem, lan
- domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
- začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
- ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo po mogućnosti samo kao dodaci salatama.
- PO SVAKU CIJENU IZBJEGAVAJTE KORISTITI RAFINIRANA ULJA I MARGARIN
- piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
- ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
- biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
- Preporučujemo da napravite nezašećerenu limunadu i u nju ubacite par listova svježe ubrane mente.
Kako može izgledati vaš ljetni dnevni meni
- doručak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
- prijepodnevna užina: voćna salata
- ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
- užina: biljni čaj
- večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
- desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
- piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode
Svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne juhe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, tamo gdje je to prigodno, koristite med.
Stoga, pripremite se za "ljetnu" hranu - napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem te pobrinite se da unosite dovoljno tekućine! Normalan unos za prosiječnog čovjeka iznosi 2500 ml ( 2,5 l ) vode dnevno, na vrelini i temperaturama preko 25 stepeni potrebno je na svakih 5 stepeni dodati još 500 ml ( 0,5 ) vode ili sviježeg voćnog soka.
Svaki dan u jutarnjim i večernjim satima priuštite sebi bar 30 minuta tjelesne aktivnosti.