1

 

Koja je hrana najbolja za vruće ljetne dane


Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu ,kako biste smirili stvaranje  „ topline“.Preporučuju se  napici  od  svježe cijeđenog voća i povrća.Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto ,koji pomaže jetri i hladi organizam.

Budite umjereni s alkoholom. Konzumiranje  alkohola  tokom  ljetnih vrućina može snažno pojačati stvaranje toplotne energije u našem organizmu, jer se preradom stvara velika količina energije.Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana.

Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće ,koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.

 

Namirnice kojima trebamo davati prednost
 

  • slatko voće – jabuke,  marelice, smokve, trešnje, grožđe ( uvijek zgrizite košpice grožđa one sadrže izuzetno mnogo antioksidanata ), lubenice, dinje, šljive
  • slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača, brokula i sok od paradajza ( Jedino paradajz koji je termički obrađen ima veću nutritivnu vrijednost od sirovog ).
  • klice
  • žitarice – ječam, inegralnariža, proizvodi od integralne žitarica
  • grahorice (leća, slanutak) -  trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
  • proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
  • sjemenke bundeve, suncokreta, lješnik, badem, lan
  • domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
  • začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
  • ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo po mogućnosti samo kao dodaci salatama.
  • PO SVAKU CIJENU IZBJEGAVAJTE KORISTITI RAFINIRANA ULJA I MARGARIN
  • piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
  • ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
  • biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
  • Preporučujemo da napravite nezašećerenu limunadu i u nju ubacite par listova svježe ubrane mente.

 

Kako može izgledati vaš  ljetni dnevni meni

  • doručak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
  • prijepodnevna užina: voćna salata
  • ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
  • užina: biljni čaj
  • večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
  • desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
  • piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode


Svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne juhe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, tamo gdje je to prigodno, koristite med.


Stoga, pripremite se za "ljetnu" hranu - napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem te pobrinite se da unosite dovoljno tekućine! Normalan unos za prosiječnog čovjeka iznosi 2500 ml ( 2,5 l ) vode dnevno, na vrelini i temperaturama preko 25 stepeni potrebno je na svakih 5 stepeni dodati još 500 ml ( 0,5 ) vode ili sviježeg voćnog soka.

Svaki dan u jutarnjim i večernjim satima priuštite sebi bar 30 minuta tjelesne aktivnosti.

2

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

„Multidisciplinarni pristupi u liječenju bola“

simpo